Boba Fett, ett namn på en förmodad tuffing som ändå blir så fenomenalt töntigt på svenska. Att han överhuvudtaget är så populär är ju nästan bokstavligen för att han hade en bra agent, eller i det här fallet Lucasfilm som bestämde sig för att göra hans leksak en exklusiv utgåva som alla barnen suktade efter trots att han inte hade dykt upp i filmerna än. Sen dök han upp, gjorde egentligen inget själv för att fånga Han Solo, körde iväg honom på sitt skepp som ser ut som ett strykjärn, och sen trillade han ner i Sarlacc och blev uppäten. Vilken cooling. Hur det nu var så förblev han populär och han blev därmed en av de tidiga kandidaterna för att förvandlas till Lego redan år 2000, i ett ganska pyttigt skepp i illgrönt och brunt som bara med god vilja kan identifieras som Slave I.
I år är det tjugoårsjubiléum för Lego Star Wars, och därför har de valt att återskapa många av de tidiga seten i modern tappning, vilket är betydligt mer välkommet än att bara ge ut samma föråldrade dynga igen. Slave I har över tusen bitar till skillnad mot originalets 161, men de används väl. Redan från botten är det ett toppmodernt bygge med många smarta tekniker för att göra skeppet extremt hållbart. I botten finns Technic-stänger som sedan håller upp mittsektionen, och på den grunden hänger man sedan del efter del. Samtidigt lämnas också öppet för några rörliga mekanismer som visar sig vara ett extremt omständligt men coolt sätt att dölja avtryckarna för skeppets två inbyggda projektiler. Egentligen finns det väldigt lite att göra med själva skeppet, då det bara finns en liten lucka baktill för att stoppa in den specialgjorda biten med en frusen Han Solo, och så cockpit som går att plocka loss.
Men Slave I är ju gjord för att flyga i vertikal ställning, och så fort man lyfter den tiltas vingarna automatiskt rätt. I teorin gäller det också sittplatsen i cockpit, men då måste man få till friktionen perfekt för att den inte ska haka upp sig på vägen. Eftersom skeppet är så solitt skulle det ju gå att hålla i det nertill, men istället har man byggt in ett utfällbart handtag på baksidan som låter dig swoosha runt skeppet av hjärtans lust. Eftersom jag sällan lär swoosha det utan bara ställa det i hyllan byggde jag istället ett enkelt stativ, som annars inte ingår. Ingår gör däremot en rad figurer, som dock känns lite få för ett bygge i den här prisklassen. Boba Fett själv dyker förstås upp i en välgjord version som dock saknar några detaljer från den exklusiva Ultimate Collectors Series-versionen. Han Solo finns med i sin senaste utgåva med bättre hår, men honom får man ju lite varstans. Två andra prisjägare finns med, där 4-LOM inte är så sensationell eftersom han fanns i ett billigt prisjägarpaket häromåret. Zuckuss är däremot splitterny och säkert eftertraktad av den anledningen, själv lär jag dock sälja bort honom. Och så har vi en gimmick med de här jubiléumsseten: Leia dyker upp i ett nytryck av originalet från 2000. Det innebär gult ansikte med fult tryck och ett extra 20-årstryck på ryggen. Nåväl, nån samlare blir kanske glad.
Hela bygget är underhållande från början till slut. Teknikerna är hela tiden varierade och lite mer komplicerade än i ordinära set, men så är det också ett oväntat komplext bygge. Notera att hela överdelen lutar diskret framåt, utan att det blir några egentliga glipor. De gröna sidopanelerna är också smart byggda med en teknik hämtad från den geniala Volkswagen-bubblan. Hur Lego har gömt avtryckarmekanismen är också rent designskryt som hade kunnat göras betydligt simplare och tråkigare. Men är det värt 1399 kronor som är utpriset i Sverige? Det är frågan. För bara ett par år sedan släpptes samlarversionen av Slave I som är mycket större och har dubbelt så många bitar men bara kostar 50 procent mer. Å andra sidan är den här nästan lika cool och, ej att förglömma, lättare att passa in i bokhyllan. Lego har på senare år närmat sig samlarutgåvorna med sina vanliga set, både när det gäller kvalitet och pris. Slave I är tack vare sin udda design ett av de mest minnesvärda Star Wars-skeppen och även om jag gillar en del udda grejer som Y-Wing och B-Wing mer, så är det ett av de bästa i Lego-form.