Lego firar 90 år som företag den här månaden och passar på att släppa ett par retroinspirerade set som främst riktar sig till samlare. Först ut är Galaxy Explorer som är en nytolkning av det klassiska setet med samma namn från 1979. Den ursprungliga Galaxy Explorern var det överlägset största i den första omgången av det som numera kallas Classic Space, och således en väldigt eftertraktad leksak med sina 325 bitar och två stora basplattor (Bricklink säger 318 bitar men jag får lita på förpackningen).
För några år sedan blev jag så sugen på Galaxy Explorer att jag byggde en egen variant, som i stora drag följde samma instruktioner. Därför har jag något att jämföra direkt med, och 2022 års upplaga är en väldigt trogen uppdatering. Skeppet har samma grundläggande form, men allt är uppskalat till 150 procent. Mästerdesignern Mike Psiaki har återskapat de gamla linjerna med nya bitar, fyra gånger fler än i originalet. Mycket går åt till att göra bottenplattan extremt solid, och resultatet är ett skepp som fungerar bättre som leksak än det tämligen bräckliga gamla. Det är mycket flygbart och kan hållas nästan var som helst utan att gå sönder.
Samtidigt är konstruktionen bitvis genial. Psiaki är expert på vinklar och ger prov på ännu några i det här bygget. Hela cockpitsektionen har väggar som är monterade snett, men ändå passar allt ihop med en väldigt tillfredsställande koppling på slutet. Sidorna på skeppet är också stabila med några galna småbitar inuti som håller ihop dem. Jag älskar också det faktum att hela skeppet är byggt med färger som fanns 1979 (den grå färgen har dock uppdaterats på vägen), även på insidan.
De har till och med lyckats få med en interiör. Alla fyra rymdgubbarna får plats i cockpit. Den bakre sektionen, som täcks av en andra gul ruta, har två sovplatser och lite datorgrejer. Ändå ryms en finurlig luftsluss ut till det bakre partiet, som precis som originalet kan öppnas upp. Där inne finns en månrover, som automatiskt rullar ut när man öppnar luckan och drar fram den. Hela skeppet står också stadigt på tre utfällbara ben. Den enda funktionen som känns lite krystad är de två sidoraketerna, som går att koppla loss och flygas separat som tämligen otympliga miniskepp.
Lego har grävt djupt i Classic Space-nostalgin länge nu. Galaxy Explorer har förekommit som minimodell i en tidigare jubiléumsutgåva och även som litet bygge i boken Great Lego Sets. Rymdgubben Benny i The Lego Movie gav oss också en fantastisk nytolkning för åtta år sedan. De har också regelbundet hittat anledningar att komplettera de ursprungliga fem färgerna (rött, vitt, svart, blått och gult) med nya mer eller mindre kompletta figurer. Det går därför numera att bygga ihop gröna, grå, rosa, orange och lila rymdgubbar, även om den senaste saknar egna lufttankar i rätt färg. Där finns väl egentligen den enda missen. I Galaxy Explorer följer det med en extra oanvänd lufttank, i svart. Hade den varit lila hade det varit helt perfekt.
Men perfekt är ändå ett väldigt lämpligt ord för 2022 års Galaxy Explorer. Det bevarar originalformen men gör den bättre på alla sätt, med ett smart och underhållande bygge, samtidigt som det är en strålande leksak. Det är inte heller ohyggligt dyrt, trots att priserna höjdes nu i augusti. Visst, i viss mån är det nostalgin som talar, men jag har svårt att föreställa mig hur man skulle kunna göra det här bättre.