Fightingnyheter från Evo 2024

Evo-helgen är över och som fightingspelens officiella högtid har det förstås bjudits på en hel del nyheter. Dock inte den kanske mest förväntade: vi har fortfarande inget releasedatum för Marvel vs Capcom Fighting Collection. Spelet fanns tillgängligt på Evo och var fortfarande inte helt färdigt, så det lär dröja ett tag till.

Däremot visade SNK oväntat upp SNK vs Capcom Chaos, som släpptes omedelbart på PC och idag på konsol. Jag är lite delad inför det här. Det är ju egentligen ett helt medelmåttigt spel med taskig spelkänsla, där det mest är pixelarbetet som gör det värt att ens testa. Men samtidigt är det ett spel som för bara några månader sedan betraktades som helt förlorat till historien, där det skulle behövas massvis av förhandlingar för att släppa det igen. Och med det och Marvel vs Capcom 2 på plats så är det bokstavligen bara en tidsfråga innan vi får Capcom vs SNK 2 igen, för det finns inte längre varken juridiska eller tekniska hinder. Och på samma sätt är det helt plötsligt inte omöjligt att vi får ett Capcom vs SNK 3 – eller ett SNK vs Capcom 2.

Utöver det visade SNK upp Mature och Vice för King of Fighters 15, som fortfarande inte är slut. Kevin Rian kommer till Fatal Fury: City of the Wolves, vilket förstås var väntat. De har också bekräftat att ett nytt Art of Fighting är på gång, liksom ett actionrollspel med Samurai Shodown. Det sistnämnda kan bli intressant, jag har dock svårt att se hur Art of Fighting skulle kunna vara något att ha utan att bara kopiera City of the Wolves med andra karaktärer. Den serien var alltid rätt usel.

Capcom fortsätter crossovertemat med en kort teaser på Terry Bogard i Street Fighter 6. Han ser lite märklig ut i så realistisk tolkning, men den korta videon är kryddad med fan service, som att han slåss mot Lao – en bakgrundsfigur från Fatal Fury-spelen vars roll brukar vara att få spö i introt.

Bandai-Namco verkar också ha inspirerats av Capcom, för deras nästa Tekken 8-figur är … Heihachi Mishima. Som inte är död, igen. Suck. Han verkar nu tillhöra en mystisk munkorden, men jag kunde nog inte bry mig mindre.

Guilty Gear Strive kommer att få en fjärde säsong, som innehåller Queen Dizzy (med en ny design), Venom, nykomlingen Unika och så seriens första gästkaraktär, Lucy från tv-serien Cyberpunk Edgerunners. Vilket är ett rätt oväntat drag.

Andra fightingspel har också nyheter. Pocket Bravery får en ny karaktär, Rick, som verkar vara någon sorts polis. Det kommande belle epoque-inspirerade Diesel Legacy får Damkina, en glamorös sångerska med klara Skullgirls-vibbar. 2XKO utannonserade strax innan Evo att nästa karaktär är Braum, ännu en muskulös jätte i ett spel som redan har flera trots att karaktärsgalleriet fortfarande är pyttelitet. Granblue Fantasy Versus Rising får jättedemontjejen Versusia.

Det är väl ett tidens tecken att det i princip bara handlar om uppdateringar av befintliga spel, men å andra sidan så har det ju precis släppts nya framgångsrika delar i de stora serierna. Och helt nya påkostade fightingspel lär nog dyka upp i större sammanhang numera.