Vem behöver Playstation 5 Pro?

Sony utannonserade just Playstation 5 Pro i en kort video med Mark Cerny. Där skryter man om högre prestanda, men huvudargumentet är att man inte ska behöva välja mellan högre detaljrikedom och högre bilduppdatering. Så spel som The Last of Us 2 och Spider-Man 2 ska kunna köra med raytracing och sånt godis, fast i 60 fps. Spel som tidigare fick offra uppdateringen och halka ner till 30 fps, kommer att kunna köras i det dubbla. Det är ungefär vad man får ut av inte fullt dubblerad prestanda.

Men är det värt 800 euro (svenskt pris är inte bekräftat än, men jag räknar med minst 8 999 kronor)? Eller, mer än 800 euro, för du får inte ens en skivläsare. Vill du köpa till den så kostar den just nu 1500 kronor. Så den ska jämföras med nuvarande Digital Edition, som kostar 5 875 kronor. Är det värt pengarna för att kunna köra spel som i många fall är uppfräschade Playstation 4-spel i full upplösning OCH full bilduppdatering? Att demonstrera spel som Ghost of Tsushima och Gran Turismo 7 känns nästan förolämpande. Vi har fortfarande försvinnande få riktiga Playstation 5-spel. Själv spelar jag fortfarande mest Street Fighter 6 (ett Playstation 4-spel), Elden Ring (ett Playstation 4-spel) och Baldur’s Gate 3, och även om lite mer prestanda skulle kunna jämna ut de enstaka segheterna i de spelen så är det knappast värt att köpa en helt ny konsol för.

Förstås inget om Playstation VR2 heller. Visserligen är prestandan ingen begränsning där, för de spelen kan ofta maxa ut upplösningen och det är nästan inga som är särskilt krävande heller eftersom det mestadels är Quest-konverteringar. Men efter att ha spelat Astro Bot står det klart att Sony tokignorerar Playstation VR2 och helst vill att vi glömmer den också.

Jag hoppas verkligen på att Nintendo visar upp en riktigt mastig Switch 2 snart, för Sony börjar verkligen vara gamla arroganta Sony igen. Det är fascinerande att jag köpte min Playstation 5 för nästan exakt fyra år sedan, och idag skulle jag behöva betala 1 000 kronor MER för samma modell. Visst, Sony råder inte över världsekonomin men hur länge är det här ens hållbart?