Transformers One är den bästa Transformers-filmen någonsin

Trailern var knappast lovande. Generiskt formade robotar med en massa Dreamworks-doftande skämt fick mig visserligen att tro att man siktade på Rescue Bots-publiken för att hålla kvar dem som konsumenter, men det var inte lovande för en storfilm. Men efter att ha sett den kan jag konstatera att det är den bästa Transformers-flmen någonsin.

Det är dock en ganska låg ribba. Transformers the Movie är en kultfilm men rent objektivt är den skräp och helt obegriplig om man inte är en på läsk och popcorn uppåttjackad sjuåring som har tillbringat de senaste två åren med att sträckse de första två säsongerna av tv-serien. Transformers (2007) var visuellt imponerade men lika djup som en vattenpöl, och sen gick det bara utför med de ytterligare fem filmerna. Bumblebee var väl ett trevligt undantag men på bekostnad av nästan all world building, och kunde i princip ha varit en nyversion av Johnny 5.

Transformers One plockar hejvilt från tidigare historier och är inte direkt kopplad till någon befintlig kontinuitet, vilket egentligen är uppfriskande. Det finns tydlig inspiration från IDW-serierna, även om det förstås är ordentligt förenklat för att rymmas på 100 minuter istället för tusentals seriesidor. Orion Pax och D-16 är enkla gruvarbetare utan förmåga att förvandla sig. Båda har ambitioner: Pax vill hjälpa Den Store Ledaren att hitta Matrixen och rädda samhället, medan D-16 ser upp till en av de försvunna Tretton Primes.

Allt annat är bara bakgrund till deras relation, och den fungerar bra. Istället för att introducera femtio ansikten bara för att sälja fler leksaker (även om de onekligen kommer att sälja leksaker på varenda figur som skymtar förbi i bakgrunden), så fokuserar man på att bygga karaktärer. Det är vi inte bortskämda med, och även storverk som IDW-serierna bygger ju på att ha utvecklats i flera år. Det enda jag ogillar där är att det går lite väl snabbt på slutet. Det är förstås ingen spoiler att Orion Pax kommer att bli Optimus Prime och att D-16 blir Megatron, och vägen dit är logisk men borde ha fått spilla över till nästa film.

Nu vet man förstås aldrig om det blir någon nästa film, men det här var en bra början. Jag uppskattar verkligen att man inte återskapar varenda replik och scen från 1986. Det finns några enstaka småbitar, men inget som hinner bli irriterande. Handlingen är överraskande mörk med en del intressanta vändningar. Jag är inte ens särskilt irriterad på att Thor och Black Widow gör huvudroller, men de gör nog varken till eller från och den budgeten hade kunnat läggas på annat. Som att göra en bättre trailer.

Om du verkligen inte bryr dig om Transformers så lär inte One ändra på det. Men om du undrar varför folk gillar Transformers … så borde du egentligen läsa More Than Meets The Eye och sen Last Stand of the Wreckers. Men vill du inte leta rätt på dyra serieböcker på SF-Bokhandeln så är det här ett bra ställe att börja. Jag tycker dock fortfarande inte om karaktärsdesignerna. Men det kanske är bra, så behöver jag inte köpa en jäkla massa nya leksaker.