Sista chansen på några fantastiska Lego-set

De senaste åren har Lego öst på med massvis av sanslöst coola set för alla möjliga intressen. Men inget varar för evigt, och för att ha plats med nya så kommer flera hundra att sluta produceras i slutet av 2024. Om du vill ha dessa är det alltså sista chansen nu. Jag rekommenderar egentligen inte investeringar i Lego eftersom många av de stora seten numera redan köps upp och lagras, så andrahandsvärdet lär inte öka lika drastiskt som en del äldre set. Utan mitt perspektiv är snarare att om du är intresserad, så lär dessa inte bli särskilt mycket billigare om du inte har tur med någon rea innan jul. Här är några av de mest eftertraktade.

Mos Eisley Cantina – 4850 kr – Det är förstås ohyggligt otympligt och dyrt, men det innehåller också massor av obskyra figurer som inte lär tillverkas igen förrän nästa gång Lego gör en jätte-cantina, om typ tjugo år.

R2-D2 – 2850 kr – Den uppdaterade Ultimate Collector Series-versionen har nyligen ersatts av en mindre modell som är i samma skala som C-3PO och Chewbacca. Därför är det kanske inte en jätteförlust att denna försvinner, men vill du enbart ha en gigantisk R2-D2 så får du passa på.

UCS AT-AT – 10000 kr – Det dyraste Lego-setet någonsin är också på väg ut. Det är kanske lätt att tacka nej, men om du kommer på om fem år att du vill ha det, gnäll inte när det plötsligt kostar det dubbla.

UCS Landspeeder – 2850 kr – Den här är relativt ny så värdet kan sticka iväg, men å andra sidan tillverkar Lego massor av Landspeeders, så vi lär se något liknande igen om några år.

Tree House – 2950 kr – Detta set har funnits i många, många år, så det var kanske på tiden. Det kostade mindre när det först släpptes, så det är osannolikt att värdet kommer att öka. Det är fortfarande ett coolt set och jag funderar på att bygga om mitt med alvtema, men har du inte köpt det kan du nog fortsätta att inte göra det.

Typewriter – 2950 kr – Ett väldigt snyggt och mekaniskt komplext set, men också ett väldigt nischat sådant. Räkna dock inte med att vi får något liknande någonsin igen.

Stratocaster – 1550 kr – Ännu ett nischat set, som dock borde locka fantasterna. Det här lär vi aldrig heller se igen, men kanske kan det bli någon annan gitarrmodell framöver.

The Globe – 2750 kr – Den stora världskartan ersattes väldigt snabbt, och den här är inte heller jättegammal. Att ha en hel jordglob i Lego är onekligen coolt, men jag har svårt att se att det skulle bli extremdyrt i efterhand då de flesta av delarna är rätt ordinära.

The Office – 1650 kr – Om du specifikt gillar tv-serien lär du inte få någon ny chans för detta ovanligt stora set. Det lär bli dyrt i efterhand eftersom så många figurer är unika.

BTS Dynamite – 1430 kr – Jag är förstås inte alls insatt i det koreanska pojkbandet BTS, men det här setet verkar inte ha blivit någon storsäljare i väst och har varit på rea i omgångar. Jag tvivlar dock på att det kommer något mer, men troligen har återförsäljarna bunkrat upp när det var billigt, så det bör inte bli svindyrt framöver heller.

Tales from the Space Age – 660 kr – Ett ovanligt litet och billigt Ideas-set med charmig retro-sci-fi-känsla. Jag vet inte om jag har användning av det och det lär gå att bygga av lösa delar i så fall.

Sanctum Sanctorum – 2950 kr – För att vara ett påkostat Marvel-set har det här oväntat få figurer, och jag stör mig lite på att det är nerskalat i proportionerna så att det känns krympt bredvid vanliga modulhus. Det lär dock inte dyka upp igen.

The Hoopty – 1290 kr – Jag är rätt irriterad på att Lego tog död på det här setets potential. Det kostar typ tre gånger mer än det borde så till och med en eventuell rea gör det inte rimligt i pris. Jag hade gärna velat ha figurerna från The Marvels, men nu blir det nog aldrig av och jag får nöja mig med äldre varianter.

Batcave Shadow Box – 5000 kr – Ett väldigt ovanligt koncept och kanske lite väl nischat, men det kan tänkas bli en raritet i framtiden.

Indiana Jones Temple of the Golden Idol – 1990 kr – Det här jättedioramat från den första Indiana Jones-filmen har massor av roliga funktioner. Det är kanske dyrt för vad det är, men fans bör passa på eftersom Indiana Jones som licens troligen försvinner för gott nu.

Ecto-1 – 2850 kr – Oooooh! Det här är ett av mina bästa Lego-set någonsin och en oförskämt storslagen modell med alla funktioner man kan önska sig. Har du någonsin funderat på det – skynda dig!

NASA Space Shuttle Discovery – 2400 kr – Jag lutade åt att köpa detta, men det har inte blivit av och kommer nog inte att bli det heller eftersom min NASA-hylla redan är fullproppad. Dock ett väldigt coolt set om du specifikt gillar de klassiska rymdfärjorna.

Loop Coaster – 4850 kr – Det här är visserligen ett väldigt nischat set och tar löjligt mycket plats, men risken finns att det blir dyrt i efterhand eftersom det finns en del eftertraktade nöjesfältset som samlare kan vilja ha tag på.

Atari 2600 – 2850 kr – Det har inget nostalgiskt värde för mig, men en något äldre generation lär gilla det. Oklart om dessa kommer att betala några rövarpriser för Lego dock.

Eldorado Fortress – 2700 kr – Jag har hållt mig från det, men den här remaken av ett av mina favoritset från barndomen måste jag nog skaffa. Om inte annat för att jag kommer att ångra mig om jag vill ha det om några år. Det går också att hitta snäppet billigare fortfarande.

Ninjago City Gardens – 4150 kr – Hela den här serien är gigantiskt stora och coola set, men jag försöker sälja bort mitt original och kommer därför knappast att investera i detta.

Nintendo Entertainment System – 3150 kr – Här snackar vi dock klassiker på många sätt. Liksom Ecto-1 är det en av mina absoluta favoriter och det har stått länge på paradplats i vardagsrummet. Det lär aldrig komma tillbaka och definitivt inte med de mekaniska funktionerna och Mario-figurinteraktionen. Är du minsta lilla intresserad, skaffa snarast! Priset på det här kan sticka iväg.

Command Rover and Crane Loader – 940 kr – Det här är märkbart främst för att City Space-serien fortfarande är ganska ny. Därför kan många råka missa det om det redan försvinner, så är du intresserad gäller det att skynda sig.

Botanical Garden – 1170 kr – Det kanske bästa Friends-setet någonsin, och jag letade länge efter det i butikerna, men det verkade inte tillhöra standardutbudet. I efterhand kommer det nog att vara populärt, och det finns sätt att bygga ihop två för ett ännu större bygge. Det enda som egentligen stoppar mig är att det snart ska komma ett specifikt större bygge i samma stil i Ideas.

Family Reunion Celebration – 1360 kr – De kinesisk-inspirerade seten har varit av väldigt hög kvalitet och detta är dessutom väldigt prisvärt. Det är inte särskilt gammalt och lär bli hyfsat eftertraktat.