Jahapp, nyss var det Cave och nu är det Atlus, eller närmare bestämt Index (som numera äger Atlus som ett varumärke). Företaget går i konkurs och söker nu en ny ägare, och framtiden är därför mycket oviss för Shin Megami Tensei, Persona, Etrian Odyssey och en rad andra mindre rollspel. Vilket, om man ska hårddra det, innebär en stor del av genren i Japan utanför Square-Enix och Level 5.
Problemet är att Index genomgår en utredning för bedrägerier, som egentligen inte har med spelutvecklingen att göra. Det verkar som att hela ledningen varit inblandad i fuffensaffärer, och det är troligen det som gör att långivarna nu dragit öronen åt sig. Fördelen är att Atlus och dess varumärken fortfarande är lönsamt och borde vara ett attraktivt byte för många. Nintendo får ju många av deras spel och har till och med en crossover på gång i form av Fire Emblem x Shin Megami Tensei, och Sony har länge varit förknippade med Persona-serien.
Samtidigt vore det inte särskilt bra som Nintendo eller Sony klev in och köpte upp Atlus, eftersom hälften av fansen skulle få lida oavsett. Jag vet inte heller riktigt vem som annars skulle kunna passa. Capcom och Konami har teoretiskt sett en möjlighet, men de har varit fenomenalt ointresserade av sina egna rollspelsserier på sistone, och med tanke på Hudson så vill jag inte att Konami ska dräpa en annan anrik utvecklare. Square-Enix skulle kunna passa på att svälla ytterligare, men de har redan två etablerade rollspelsutgivare och Atlus utbud skulle krocka rätt rejält med deras, plus att Square-Enix-Taito-Eidos-Atlus är lite klumpigt att uttala. Mardrömmen skulle väl vara något bisarrt som att EA köper dem och gör om dem till Bioware Japan.
Det optimala vore att en utomstående partner kliver in, någon som mer eller mindre bara vill driva Atlus vidare som vanligt. Där finns det säkert massvis av intressenter. Det gäller bara att det är något seriöst företag, så vi inte får samma situation som med SNK. SNK köptes ju upp av Aruze efter sin konkurs, och Aruze satte genast igång med att missbruka licenserna och nästan utplåna företaget helt och hållet. Det var bara ett elegant ingripande av SNK:s förra chef, som bildade ett nytt företag och köpte över SNK i sista stunden, som räddade situationen den gången.