Från början, när den europeiska shoppen verkligen inte hade någonting på Playstation 3, hängde jag en hel del på den japanska motsvarigheten. Då gick det att betala med ett svenskt VISA, så jag shoppade på mig ett gäng spel. Den möjligheten försvann med tiden, och jag har inte hunnit kika efter. Men nu, sex år senare, är det proppfullt med klassiker. Även om Europa sent omsider har fått tag på en del obligatoriska titlar som Symphony of the Night och praktiskt taget hela Final Fantasy-serien, så finns det fortfarande en hel del höjdare att söka rätt på för den som orkar fixa japanska PSN-kort (vilka går att beställa online från flera importbutiker).
Fightingspel är ju generellt en lättsam genre att importera då textkravet brukar vara ett minimum. Många fightingspel åldras dessutom väl, även om PSone-versionerna inte alltid var perfekta. Här hittar vi Bloody Roar, båda Bushido Blade-spelen (mer om tvåan senare), Cyberbots, Ehrgeiz, Pocket Fighter, Real Bout Fatal Fury Special: Dominated Mind (med den exklusiva specialbossen White som är rent ohyggligt orättvis), Samurai Shodown IV, The King of Fighters ’98 och The Last Blade.
Plattformsspel är också oftast lättspelade. Här finns alla sex Mega Man-spelen från NES, med vissa uppgraderingar. Treasures udda Silhouette Mirage var tidigare en dyrgrip men är här superenkelt att skaffa sig. Och på tal om superdyra spel: Mr Gimmick släpptes sent till NES i Skandinavien, som enda västerländska version, och är därför tokdyrt. Memorial Series Sunsoft Vol. 6 innehåller en PSone-konvertering av Gimmick, för 600 yen, om du vill se vad hypen handlar om.
Shoot’em ups går ju också bra i allmänhet. Här hittar vi Squares välgjorda Einhänder, R-Type Delta, Gunners Heaven (i väst känt som Rapid Reload), Thunder Force V och PC Engine CD-versionerna av Gate of Thunder och Winds of Thunder (Lords of Thunder), de senare två 16-bitars-shooters med tokgrymma hårdrockssoundtrack.
Sen finns också en del blandade udda titlar. Mest udda av allt är väl det experimentella LSD, som är en drömsimulator. Pusselspelen Mr Driller och Puzzle Bobble 2 är båda fortfarande briljanta, liksom tärningsspelet XI (i väst Devil Dice). Det märkliga matlagningsarkadspelet Ore no Ryouri kan också vara värt att kika närmare på.
Och på rollspelsfronten är det förstås överlastat med klassiker som fortfarande håller – problemet är bara språket. Att det går att få tusentals speltimmar för en handfull yen är inte mycket lönt om man inte förstår ett ord. Men ändå: Brace Fencer Musashi, Breath of Fire IV, Chrono Trigger, Chrono Cross, Dew Prism (Threads of Fate), Legend of Mana, Parasite Eve, The Legend of Dragoon och Xenogears.
På senare år har det även börjat släppas lite Playstation 2-spel, som fungerar precis lika bra att ”importera” till sin svenska Playstation 3, eftersom allt nerladdat är regionsfritt. Än så länge är det inga direkta rariteter där förutom möjligen Capcom vs SNK 2 och Contra-spelen, men det kan mycket väl bli mer där.
Jag rekommenderar alltså att du skaffar ett japanskt PSN-kort, för det är här klassikerna finns.