Blokees Transformers series 4

Det är ingen brist på officiella Transformers från Hasbro och Takara, och det är definitivt ingen brist på olicensierade varumärkesintrång. Men nu börjar det inte heller vara någon brist på licensierade tredjepartsfigurer, som säljs i udda designer eller format som Hasbro och Takara själva inte tillverkar, som extremt pilliga modellbyggen, eller de självgående Robosen-figurerna.

Blokees är ännu ett exempel. Det har redan släppts fyra uppsättningar om nio figurer vardera, och i den första fanns Prowl och Bluestreak. Jag noterade redan då att jag skulle köpa dem när det släpptes en Smokescreen, och så blev det. För det står i mitt kontrakt eller nåt att jag måste köpa varje Smokescreen.

Grejen med Blokees är att de är en korsning mellan actionfigurer och modellbyggen, men extremt lättbyggda sådana. Det påminner lite om Gunpla-figurer, där man inte behöver något lim eller färg. Faktum är att man bara behöver en hobbykniv för att plocka isär några av delarna. Blokees säljs i blindlådor, men en uppsättning om nio innehåller samtliga figurer. Jag köpte mina från ShowZ, en kinesisk butik jag aldrig hade provat och som mest säljer olicensierade figurer. Men de hade fått bra omdöme, och mycket riktigt anlände figurerna extremt välpaketerade, till och med med hörnskydd på ytterförpackningen. De är paketerade nio och nio i en butiksdisplay, och varje paket innehåller två påsar fyllda med bitar.

Själva bygget är relativt rättframt. Först bygger man en standardmodell med grunden av armarna, den inre torson, och benen. Sen sätter man dit de karaktärsspecifika delarna. Det visade sig dock att det inte alltid stämde – Tarn och Ultra Magnus använde till exempel inte standardaxellederna, och Nemesis Prime hade underarmarna ihopbyggda på ett annat sätt. De flesta delarna är lika på båda sidor så det spelar oftast ingen roll, men för en del fick jag kolla noga på bilderna för att hänga med. Snarl har egna instruktioner för sin dinosaurieform, som är ett separat bygge. Det använder en del av samma bitar, men är annars annorlunda och det går inte att förvandla honom.

Själva kvaliteten är dock strålande. Det är en väldigt solid plast som känns stadig, och alla bitar har extremt bra precision. Det behövs, för det mesta hålls ihop av friktion. Varje figur visar sig vara väldigt poserbar, och har åtminstone två par händer att välja mellan. Stilen är tämligen superdeformerad, men mycket av originaldetaljerna finns kvar trots att många delar återanvänds mellan figurerna. Alla har samma underarmar och händer, samt mestadels samma höfter och lår. Ofta används inre bitar i annan färg för att få till exempel ögon, men det finns också en hel del tryckta detaljer. Inga klistermärken används överhuvudtaget. Fast dekoren är inte så snygg, och lite grötig. Jag hade föredragit rena ytor på till exempel Shockwaves eller Ultra Magnus torso. En liten besvikelse är också att Smokescreens ben är gjorda i vitt av någon anledning, och det är samma modell som Starscreams. Det kan vara en rest från serie ett där Prowl/Bluestreak och Skywarp/Thundercracker delade modeller, men det känns onödigt snålt när de andra nya figurerna är så påkostade.

Först var som sagt planen att bara köpa Smokescreen, men flera av mina favoriter råkade finnas med, så det blev lika bra att köpa ett helt set på en gång. Planen var att sälja några, men det är redan svårt att göra sig av med dem. Jag bryr mig föga om Constructions, men Hook och Scrapper här är några av de mest detaljerade figurerna och tror väl fasen att jag nu vill ha hela gänget, som finns i tidigare serier. Nemesis Prime är ett ganska uttjatat koncept, men samtidigt äger jag typ tre Optimus redan och tänkte aldrig köpa en svart ond kopia, så den här fyller en funktion. Ultra Magnus och Shockwave är alltid kul, och det var en glad överraskning att få Tarn och därmed inte bara 40 år gamla karaktärer. Och jag noterade ju nyligen att Snarl också är en fantastisk design.

Förhoppningsvis blir det här ingen vana, och jag kanske tar mitt förnuft till fånga och säljer några till slut. Men jag kommer att hålla koll på den här serien och se vad mer de släpper. Det är lite som en modern tappning av Action Masters, och om de karaktärerna inte vore så extremt obskyra hade det varit kul med till exempel Mainframe, Rollout eller Krok. Men troligen kommer de att fortsätta på liknande tema – några kioskvältare, några fanfavoriter. Även om de är tänkta att vara billiga slumpfigurer så är de också tillräckligt kvalitativa för att samlare ska vilja ha allihop. Och om du inte råkar befinna dig i en kinesisk hobbybutik där du kan köpa en för en spottstyver så är det lika bra att skaffa alla på en gång om du ändå måste betala frakt.