De tio största Lego-seten

Toys R Us hade en rea på ett lite oväntat set. Tower Bridge har funnits sedan 2010 men har överlevt år efter år och till och med fått sig en uppdatering. Det var halva priset på ett redan nedsatt pris och Tower Bridge är en fantastisk källa till beiga bitar, så jag slog till och släpade hem lådan med 4295 bitar för bara dryga tusenlappen. Kanske är det ett tecken på att mitt Lego-beroende börjar gå överstyr när jag tyckte att lådan var oväntat liten, eller kanske är det ett tecken på att Lego pressar gränserna för vad marknaden orkar med.

De två största seten genom tiderna släpptes 2010 respektive 2007, men det är också de enda seten på den här listan som inte går att köpa i butik idag. Vi snackar alltså åtta set i storleken närmare 4000 bitar eller mer, och då gäller det ändå bara till oktober …

Förra årets omdesign av Death Star från 2008 har 3903 bitar och har kopiöst många minifigurer, många av dem extremt eftertraktade. Jag har varit sugen på den i omgångar, men priset är osedvanligt osjysst och för över 5000 kronor räcker det inte med att bara ”vara sugen”.

Bucket Wheel Excavator föreställer ett av världens största fordon, så då är det också rimligt att det är det största Technic-setet. Med 3929 Technic-bitar har den en enorm volym och är dessutom motoriserad så allt rör sig – men väldigt långsamt. En liten 6 wattsmotor klarar bara så mycket.

lego_assemblysquareNästa set på listan köpte jag i januari: jubileumssetet för modulhusen, Assembly Square. Med 3965 bitar är det ungefär femtio procent större än tidigare hus vilket även syns på ytan, som är en halvplatta större. Det är ett fenomenalt bygge som varmt rekommenderas.

lego_cinderella
Förra hösten kom Disney Castle, som är det ikoniska slottet från Disneyland. Det är fullproppat med roliga referenser till Disneys filmer och enligt utsago ett kul bygge, men priset är rätt högt för de 4080 bitarna. För de pengarna hade jag definitivt velat ha fler än fem figurer (varav fyra redan fanns i samlarfigurserien).

Big Ben släpptes också förra året som ett komplement till Tower Bridge och innehåller 4194 bitar. Eftersom det har en lite knepig skala (precis som Tower Bridge och Sydney Opera House) var det ointressant, men om det skulle reas ut på samma sätt skulle jag nog skaffa ett för bitarna.

Så har vi alltså Tower Bridge, med 4296 bitar. Jag vill minnas att jag såg det på rea för runt 1500 kronor precis när jag hade börjat med Lego igen, men jag tyckte det var mycket pengar för Lego då. Ack, så ung och naiv jag var. Men att få det billigare än så var ett bra pris som jag inte kunde motstå.

Med 4600 bitar är Firehouse Headquarters från Ghostbusters mitt största set hittills. Det var rätt osannolikt att ett så stort set, det tredje största någonsin i januari 2016, skulle bygga på en trettio år gammal film. Jag är fortfarande jätteförtjust i det och ångrar inte en sekund.

lego_ninjagocity
Snart blir det dock omsprunget, då Ninjago City är beställt och på väg. 4867 bitar och framför allt mycket mer omväxling, då det handlar om ett helt kvarter av små byggnader som mer eller mindre är ihopslängda på varandra. Kaotiskt och superdetaljerat. Närmare beskrivning kommer nog efter nästa helg.

Det näst största setet till antalet bitar är också det största rent fysiskt. Millennium Falcon släpptes 2007 till 30-årsjubiléet för filmerna och kostade då runt 5000 kronor. Vi snackar ett bygge stort som ett vardagsrumsbord och i efterhand, då många av bitarna är exklusiva, betalar folk från 30000 och uppåt för ett komplett set. Det lär dock förändras.

Störst antal bitar i en dryg månad till har Taj Mahal, som är ett sanslöst detaljerat bygge i samma fristående arkitekturserie som Tower Bridge och Big Ben. Nästan alla bitar är vita och resultatet är bokstavligen bländande vackert. Men realistiskt sett är det nog orimligt att samla ihop idag, även om bitarna generellt inte är ovanliga.

Det var de tio största seten till idag, 8 augusti 2017. Men med allra största säkerhet kommer Lego att spränga alla gränser den 1 oktober, då en uppdaterad version av Millennium Falcon ska släppas lagom till 40-årsjubiléet (och förstås 10-årsjubiléet av sin föregångare). Ryktena talar om ett pris på över 7000 kronor vilket lär innebära att det med god marginal blir större än det tidigare.

Och jag undrar fortfarande när bubblan spricker.

Lämna ett svar