I somras släpptes det här gigantiska setet, men med en flytt i antågande var det knappast aktuellt att köpa ytterligare en jätteklump som skulle behöva packas ner någon månad senare. Men nu är jag på plats och inviger min nya hemmastudio med att föreviga Daily Bugle.
Det omedelbart coola med setet, förutom att det är fullkomligt fullproppat av Spider-Man-karaktärer, är att det faktiskt är en skyskrapa, om än en något komprimerad sådan. Lego producerar massvis av mindre byggnader och även förstås modulhusen, men de är alltid mer gammaldags, klassiska byggnader med inspiration från tidigt 1900-tal, och en två-tre våningar höga. Daily Bugle är som byggnad sett extremt funktionell och i princip ganska ful. Det är raka spår (bokstavligen, man använder rälsdelar) från marken med samma fönsterdelar upprepade hela vägen förbi fyra väldigt generösa våningar.
Det gör också att det är extremt tråkigt att bygga. Mark Stafford tenderar att vara en av Legos bättre designers och han briljerar som vanligt med små kluriga byggen invändigt, men utsidan är vansinnigt trist med samma delar som återkommer. Att stapla fem fönster fjorton gånger i ett steg av instruktionerna är ingen höjdare. Men resultatet blir, som vanligt när det är repetitivt, väldigt slående. En glasbyggnad är som sagt något helt unikt i en ordinär Lego-stad. Faktum är att det känns ganska mycket som ett AFOL-bygge. Vuxna fans med enorma Lego-konton tenderar också att smälla upp gigantiska skrapor i sina städer, och det här är ju förvisso ingen leksak utan riktar sig mot äldre samlare.
Dock finns det förstås väldigt mycket att se, så vi börjar väl nerifrån. Bottenvåningen tar inte upp hela plattan och det finns utrymme för gränder omkring, vilket förstås också är lämpligt för Spider-Man-relaterade aktiviteter. Lite lådor och sopcontainrar sätter stämningen. Här finns en liten tidningskiosk, som dock får konkurrera med den i årets modulhus. Här är det också tänkt att Sandman ska dyka upp. Han är ovanligt komplicerad, uppbyggd på en tornado av sand och asfalt som om han brutit sig upp genom trottoaren. Det finns också en separat gul taxi för att verkligen sätta New York-stämningen. Designen på den påminner lite om retrobilarna som Lego nyligen släppt, dels i Downtown Diner och dels som separat presentset.
Entrén är svår att fota eftersom framsidan inte går att ta loss. Framsidan på de tre övre våningarna är löstagbar för att komma åt inuti, vilket är praktiskt och ändå ganska stabilt. Men här finns en liten lobby med reception och några stolar, samt en dryckesautomat. Här börjar också hissen, som bara är en fasad. Istället för att slösa värdefull yta är det bara en återkommande dekor på väggen. Det går också att spränga ut en sida av väggen om man vill invadera.
Andra våningen är den huvudsakliga arbetsytan för journalisterna på Daily Bugle. Det är kompakt men har massvis av detaljer, inte minst tack vare en stor mängd dekaler. Alla tidningar är dock tryckta och det finns ett tiotal olika varianter förutom det senaste numret som har flera exemplar, och de har en massa kul referenser till serien. På utsidan sitter en uppsättning jättedisplayer som visar ett debattprogram med Jameson och ytterligare karaktärer, alltihop förstås dekaler. Här har jag en liten invändning. Dels är dekalerna enorma, och hamnar de snett så förstörs hela utsidan. Och dels är jag alltid skeptisk till dekaler på rundade ytor. Vi får se hur bra sidodekalen sitter om några år.
Tredje våningen är Peter Parkers kontor och ska väl ge intrycket att han är inträngd i ett hörn någonstans, men han har ju faktiskt mest utrymme. Här finns också en dörr till terrassen på baksidan (onekligen praktiskt om man anländer luftvägen) och en klurigt byggd kopiator. Själva kontoret är en känd Spider-Man-meme, vilket är lite oväntat från Lego. På den här våningen finns också en väldigt cool effekt där hela framsidan exploderar i en skur av glas när Green Goblin flyger genom – fast allt är förstås rätt stadigt monterat på kulleder. Det här är också en typisk AFOL-grej där stabiliteten offras lite för utseendet, något som aldrig skulle förekomma i de mer barninriktade seten.
Längst upp finns J. Jonah Jamesons kontor som förstås är flådigast, komplett med sekreterare utanför och med väldigt moderna skärmar. Däremot finns det inte så mycket att göra här heller. Vi fortsätter istället upp till taket, som har en överdådig logga, ett vattentorn och en hög telemast. Det ger förstås ytterligare lite höjd till en redan hög byggnad, och bjuder dessutom på en lämplig plast (felskrivning, men det fungerar det också) att sätta upp Firestar med sina överdrivna eldeffekter. På sidan av huset hänger också Spider-Mans strandbuggy, som tydligen har existerat i någon av serierna och inte bara är en leksaksgrej.
Längs hela huset finns också brandstege, vilket förstås är perfekt att placera superhjältar i. Det är visserligen lite märkligt att det finns två avsatser per våning, men skalan är inte riktigt konsekvent hur som helst.
Figurerna är förstås en av höjdpunkterna och en anledning till att det kostar så mycket. Tjugofem figurer är magnifikt, även om flera används till civilister som åtminstone inte jag har någon direkt koll på (förutom Jameson och faster May). Spider-Man själv är en ovanligt detaljerad sådan, men karaktären är förstås en av Legos vanligaste så det är inte så upphetsande. Miles Morales och Ghost Spider är också vanliga numera, men båda är välgjorda här och välkomna. För att det inte går att stoppa in honom på så många rimliga ställen bjuder de också på ett nytt exemplar av Spider-Ham. Peter och Gwen har också sina civila varianter. Lite synd att inte Miles fick det också, och var är Mary Jane?
Spider-Man har ett stort skurkgalleri och de flesta har förekommit många gånger förut, så även om till exempel Vulture, Electro och Lizard saknas så är det ingen större brist. Här finns Mysterio, Venom och Carnage, de senare två med en massa tentakel-tillbehör. Tentakler har också Doctor Octopus, som här använder några nya bitar till sina armar som gör honom väldigt poserbar. Och Sandman är som samt ordentligt uppbyggd, med en stenig underkropp som återanvändes från Nexo Knights.
Utöver dem bjuder dock Daily Bugle på en hel massa exklusiva figurer som aldrig tidigare fått Lego-versioner, och det gör förstås samlarna alldeles till sig. Vill du köpa dem separat i andrahand får du i nuläget betala över 700 kronor bara där. Black Cat, en av de första Spindelmannen-karaktärerna som jag lärde känna via ett godtyckligt serienummer, är ganska enkel men välgjord. Daredevil är också ny (kanske eftersom hans tidigare film släpptes innan Lego dragit igång ordentligt med licenserna) och använder Black Panthers öron bak och fram på ett smart sätt. Firestar är ny även hon men lite ointressant, även om hon en gång i tiden samarbetade med Spider-Man. Sen har vi två extremt oväntade figurer: Blade och The Punisher. Båda är förstås extremt obarnvänliga, och deras respektive serier eller filmer skulle aldrig i livet komma ifråga som Lego-licenser. Men i ett sånt här samlarset gick det att klämma in dem. Lego har ju visserligen tidigare släppt Lobo, Ghost Rider och Deadpool i diverse set, så helt orimligt är det kanske inte.
Som helhet då? Jo, Daily Bugle är minst sagt en ståtlig byggnad som sticker ut, och jag placerade den raskt mitt i stan. Huset är förstås modulhuskompatibelt även om det inte tillhör den faktiska Creator Expert-serien. Med sina 82 centimeter (varav antennen visserligen är en lång bit) tornar det upp sig över till och med Town Hall och Ghostbusters-högkvarteret (även det ett bygge av Mark Stafford). Det känns lite rangligt då våningarna går att plocka isär och framsidorna går att ta loss, så man måste vara försiktig om man flyttar det. Men det kommer främst att fylla en funktion som utställningsyta för minifigurer. Med alla stegar och flaggstänger och antenner finns det hur mycket plats som helst att placera superhjältar, inte bara de som följer med här. 3399 kronor är förstås sjukt mycket pengar, men det lär behålla sitt värde rätt bra just på grund av de exklusiva figurerna. Det vore också väldigt lätt att bygga om det till en godtycklig skyskrapa – det följer för övrigt med tillräckligt med delar för att reparera fönstret på tredje våningen. Värdet på delarna beror dock på om du vill bygga liknande byggnader. Av de 3592 bitarna är det över 200 vardera av två sorter och nästan 350 stycken fönster.
Daily Bugle är alltså ännu ett i serien av Legos extremt påkostade och extremt jättedyra set, även om det faktiskt inte ens kommer i närheten av årets största. Om du är ett stort Spider-Man-fan eller bara vill ha en Lego-skyskrapa är det dock inte så mycket att fundera på.