Lego på en ny nivå – Fire Brigade (10197) och Medieval Market Village (10193)

Efter några kvällars intensivt byggande är jag klar, och jag är rätt imponerad av vad som går att göra numera. Det har onekligen hänt en del sedan jag slutade köpa Lego i början av nittiotalet. Det där stigmat om att Lego numera bara var färdiga block som man sätter ihop stämmer inte alls, åtminstone inte på den här typen av byggen. Istället är det tonvis av pyttesmå delar som används på kreativa sätt för att skapa omväxling eller helt enkelt ett roligare sätt att bygga.

lego_firebrigade

Fire Brigade tillhör undergruppen Modulars, som är Legos lyxserie tillsammans med Ultimate Collectors Series som fokuserar på Star Wars-modeller i stor skala. Modulars är allihop realistiska byggnader som passar ihop till en enda stor stadsvy, med det lilla problemet att varje byggnad kostar över tusenlappen till att börja med, och att de tidigare husen som Green Grocer sedan länge är ur produktion och kan ha tiodubblats i pris. Lyckligtvis är jag rätt ointresserad av Modulars-serien som helhet och anledningen till att jag köpte Fire Brigade var mest att jag var nyfiken på att se tekniken.

Det första intrycket är att man knappast sparar på bitar. Istället för färdigtryckta bottenplattor har Fire Brigade en trottoar och en garagegenomfart som är uppbyggda helt av småplattor. Inredningen på bottenvåningen är rätt spartansk men med sköna detaljer. Att Lego återanvänder en groda i silverfärg som hjälmhängare var rätt oväntat. Redan här finns också en specialteknik: ytterdörren och fönstret sitter en halv ruta längre in genom att placeras på en rad specialbitar. Längre upp används också bitar med pluppar på sidorna för att sätta raden av fönster i sidled ovanför porten. Ett idogt varvande av småbitar i väggarna och specialpanelen som hängs upp på framsidan ger också känslan av en stenfasad.

Samlare som pratar om Fire Brigade brukar alltid nämna ”dat second floor”, och det är mycket riktigt något alldeles extra. Våningen är brandsoldaternas allrum och fullsmockad med små detaljer. Läckrast är kylskåpet som byggs för sig, men även pingisbordet och soffan är rätt speciella. Under tiden bygger man en fasad utanpå med plattor som skapar en tegelfasad. Slutligen är det dags för taket som bjuder på några sista överraskningar. En horisontell dörr känns som småpotatis vid det här laget, men vattentunnan, gjord av två baljor som fogas ihop på ett smart sätt, var oväntad. Sen kommer fronten med ett årtal som i sig inte ser särskilt speciellt ut, men det är ihopsatt av en fläta av stänger och hållare på baksidan som får alla småbitarna att sitta rätt. Och ovanpå det ett klocktorn med en smart konstruerad klocka och en liten dold hemlighet under taket.

lego_medievalmarketvillage_mirrored

I jämförelse är Medieval Market Village ett mer traditionellt Lego-set, som jag köpte främst för att använda som diorama till mina hembyggda figurer. Det var inga större konstigheter i bygget, förutom att jag bestämde mig för att spegelvända båda byggnaderna så att de passar bättre för mina planer. Båda husen är späckade med detaljer i form av träsniderier och väggpaneler, och skulle jag någon gång få för mig att bygga någon egen skapelse erbjuder det här setet massvis med fönster. Överhuvudtaget är det proppat med medeltida rekvisita som vapen, tunnor, baljor och matvaror som kan komma till användning längre fram. Trädet hade jag redan tänkt ut ett användningsområde för – det ska bli delar till ett bättre träd ovanpå Baggerhus, som ser rätt fattigt ut just nu.

Nu har jag också beställt lite kompletterande delar för att anpassa båda modellerna ytterligare. Jag vill sätta en svensk flagga på Fire Brigade, och hela värdshuset ska byta färg från blått till beigt. Lyckligtvis är det ju väldigt smidigt att söka fram exakt vilka delar som saknas på Bricklink och sätta ihop en beställning.

Allt som allt tog det cirka 10 timmar att bygga de här två seten, fördelat på tre pass. Sammanlagt består de av 3781 delar, vilket ger en ganska rask takt på sex bitar i minuten.

Lämna ett svar