Lego Ship in a Bottle (21313)

Lego Ideas-projektet fortsätter att bjuda på omväxling med nästa set i ordningen: Ship in a Bottle. Det är precis vad det låter som: ett klassiskt flaskskepp. Den här konsten är väl kanske inte särskilt mycket på modet, men det har liksom en sån där gemytlig gammaldags känsla som Lego brukar gilla, så projektet godkändes och utvecklades.

Resultatet är ett oväntat komplext bygge. Först ut är själva skeppet, som kallas Leviathan utifrån den ursprungliga designen men inte direkt syftar på något specifikt skepp. Trots den ringa storleken är det ordentligt välbyggt och har många sköna detaljer, som den portugisiska flaggan efter Legos designer Tiago Catarino.

lego_shipinabottle01

Sen börjar man flaskbyggandet från botten. Det finns förstås ingen så stor cirkulär genomskinlig Lego-bit, så man får bygga upp alltihop av pyttesmå bitar. Det är fascinerande hur fyra olika bitar i princip utgör hela undersidan. Nackdelen är att det blir så många brytningar att effekten mer påminner om krossat plexiglas. Resten av flaskan består dock av större paneler, inklusive några superhett efterlängtade rundade hörnpaneler som i princip bara funnits i ett set från 1992, och därför är ohyggligt dyra i nyskick. Tillsammans med den rundade panelen från Ninjago City har nu Lego två väldigt spännande bitar i produktion igen.

Innan man sätter på halsen och korken kommer det kanske märkligaste byggsteget i Legos historia. Ta två påsar, 284 runda blå bitar, och häll dem i flaskan. Klart! Många Lego-byggare använder lösa bitar för att representera vatten, men det är väldigt svårt att hålla kvar dem i ett leksakssammanhang (ingen förälder vill ha hundratals bitar rullande över golvet). Men inuti flaskan gick det utmärkt. Slutligen bygger man stativet, som är minst lika tjusigt som resten. I mitten finns en kompass, som är en specialtryckt parabolantenn inringad av de eleganta nya kurvbitarna. Stativet håller flaskan stadigt på plats eftersom den inte är helt rund.

lego_shipinabottle02

Liksom exempelvis Birds och Women of NASA är det här ett väldigt udda set som egentligen helt saknar lekvärde. Det är en hemmabyggd prydnad och inget mer. Själv kommer jag nog att placera den i fönstret, trots risken för solskadade delar. Det finns också stor potential för att bygga egna skepp och stoppa in. Närmast till hands ligger väl den minimala modellen av Legos klassiska piratskepp Black Seas Barracuda, som släpptes samtidigt i samband med 60-årsjubiléet, men den behöver små modifikationer för att rymmas. Det visar sig att Leviathan är exakt anpassad för att masterna ska rymmas mellan bitarna som utgör höljet. Som prydnad betraktad är den fenomenal.

Jag måste också återigen påpeka att de stora genomskinliga panelerna är extremt dyra, så det kan vara värt att köpa det här för att använda delarna till annat. Med nästan enbart genomskinligt och brunt är det väldigt användbart. Priset på 749 kronor är helt okej. Visserligen är 284 av de 962 delarna alltså bara ”vatten”, men även med dem borträknade är värdet mycket bra.

Lämna ett svar