Steampunk-mat på Pharmarium

Till skillnad från Östersund där det finns sisådär tre bra matställen finns det betydligt fler att välja på i Stockholm. I helgen besöktes ett av de nyare. Pharmarium ligger på Stortorget i Gamla Stan och har ett ganska udda upplägg. Namnet kommer av att det ursprungligen fanns ett apotek på platsen, och de relativt få rätterna som serveras är minst sagt udda konstruktioner. Vad sägs om kungskrabba med sotad avocado och blomsterkrasse, eller pilgrimsmusslor med fänkål och pollen (ej för allergiker, förmodar jag)?

Rätterna är relativt små men också relativt billiga. Jag, som vanligen brukar satsa på något i samma exotiska klass som pepparbiff, valde till slut två rätter.

* Salladstacos med pulled pork, hasselnötter och myskmadra. Det var svårt att överhuvudtaget identifiera något i de här, men en tugga så exploderar alla smaker i munnen. Salt, sött, surt, starkt, beskt. Fascinerande upplevelse.

* Knaperstekt anka med mosade hallon, dansk körvel och rödbetor på saltbädd. Lite mer traditionellt men samtidigt helt vansinniga smaker att sätta ihop. Och det blev lysande. I teorin kan man säkert svänga ihop något liknande hemma, måste prova.

Efter den här upplevelsen blev jag tvungen att beställa en efterrätt också.

* Chokladfondant med vaniljglass, kolasås och rosensalt. Och herregud vilken strålande mix! Fondanten var förstås strålande i sig men i kombination med kola och aningen doftande salt blev det briljant.

Sen är hela upplevelsen utmärkt. Det är lite trångt i lokalen men häftig inredning som doftar steampunk, med väggar som liknar apotekardiskar och massvis av kopparrör, samt personal i läderväst, skjorta och mustasch. Och då har jag inte ens testat deras bisarra drinklista där guldpulver, björkrök, viol, angelikarot och (förstås) absint tillhör ingredienserna…

pharmarium

Lämna ett svar